perjantai 2. toukokuuta 2014

Ja sitten on taas näitä päiviä kun

...asiat tuntuu taas vaikeilta. Jottei siis kellekään (vähiten itselleni) jäisi se kuva, että elämä on pelkkää ruusuilla tanssimista Mini tunnin jälkeen, Willi on palautellut mua takaisin maanpinnalle maanantain jälkeen. Tai siis ei mitään katastrofaalisen kamalaa ole sattunut, mutta ei olla myöskään päästy nauttimaan samasta flowsta. Ehkä se on ihan normaalia, paluu arkeen juhlien jälkeen. Ja tietysti hyvä, että onnistumiset tulee nimenomaan valmennustunneille, jolloin päästään kokeilemaan vaikeampiakin juttuja. Itseksemme treenaillessa mä koitan päästä edes lähelle samaa tasoa.

Tiistaina Willi oli selvästi vähän väsyneen tuntuinen, mutta se oli ihan odotettuakin, koska maanantain tunti oli niin paljon intensiivisempi ja rankempi kuin mihin Willi on tottunut. Willi jopa hikoili vähän maanantaina, se on harvinaista! Varmasti sillä oli lihakset vähän kipeät. Teinkin pitkän alkukävelyn ja maasta työstöt, ja selästä työskenneltiin vain reilu puoli tuntia. Tähän mahtui käynnissä suoristus, vähän ravia ympyrällä ja kahdeksikolla, ja kevyet laukat molempiin suuntiin. Sen verran vaan, että Willi saa kipeytyneille lihaksille kevyttä liikuntaa ja mahdollisia maitohappoja liikkeelle. Keskiviikkona oli vuorossa selälle lepuutusta (en ratsasta kolmea päivää enempää peräkkäin, säästääkseni Willin selkää), joten tehtiin pitkä maastolenkki talutellen, käytiin vähän laitumella haukkaamassa ruohoa ja lopuksi nopea keikka maneesissa vapaana. Tarkoitus oli oikeastaan vaan venyttää kävelylenkkiä muutamalla kierroksella maneesissa ja käydä piehtaroimassa, mutta Willi päätti ottaa ilon irti ja esitteli taas melkoista akrobatiaa. Se on oppinut nousemaan varsin näppärästi pystyyn (ei tosin ole ikinä esittänyt tätä taitoa ratsain, ainoastaan vapaana riekkuessaan), ja nyt se teki muutaman kummallisen pompun paikoillaan, ensin etupää ja heti perään takapää ilmaan. Kerran luulin jo, että se tulee kyljelleen maahan, kun takajalat lensivät sivulle ilmassa, mutta jotenkin se sai kiepautettua itsensä jaloilleen alas. Olispa taas ollut kamera valmiina! Suhtaudun näihin riekkumisiin periaatteessa positiivisesti, niin kauan kun Willi ei revittele niin pahasti että rikkoisi itsensä. Vapaaehtoiset iloloikat kertovat kuitenkin liikkumisen ilosta ja helppoudesta.

Keskiviikkona käytiin vappumarssilla. Yritin epätoivoisesti saada yhtaikaa kuvaan Willin, Pojon ja lampimaiseman. Vielä niin, että eläimet olisivat olleet kuvassa jotenkin edukseen. Totesin, että se on mahdotonta, joten saatte tyytyä tähän. Hevonen, koira ja ranta. Kukaan ei katso kameraan tai näytä muutenkaan komealta. Käyttäkää mielikuvitusta, on ne komeita, ja maisemakin on kaunis!


Torstaina uskottelin itselleni, että vino hevonen johtuu vain edellisen päivän ratsastamattomuudesta. Willi on aina vinompi ns. vapaapäivän jälkeen. Tehtiin enimmäkseen käynnissä juttuja, ja vain vähän ravia, koska Willi oli niin vino, että totesin ravin olevan siltä liikaa vaadittu. Muuten hevonen oli oikein hyväntuulinen ja vireä, jopa sillä rajalla alussa että olisiko liikaa pörinävaaraa ilmassa. Tänään alkoi olla tekosyyt vähissä, kun edelleen tuntui suoristaminen hankalalta. Pätkiä käynnissä Willi oli aika hyvä, mutta jos ihan rehellinen olen itselleni, ei se missään vaiheessa ollut ihan täysin suora, vaan jouduin koko ajan vähän korjailemaan. "Suora" tarkoittaa meillä sitä, että Willi kantaa painon tasan molemmilla etusilla ilman että minun pitää koko ajan korjata johonkin suuntaan (yleensä vasenta lapaa ylös ja oikeaa takasta mahan alle). Oli se toki tänään parempi kuin eilen, mutta ei lähelläkään maanantain tasoa. Tehtiin vähän enemmän ravia, mutta suuri saavutus oli saada se ravaamaan ympyrällä pieniä pätkiä tasapainossa, turha oli kuvitellakaan että oltais voitu tehdä avoja tms. Muutama kahdeksikko sujui keskinkertaisesti ja yksi melkein-kelpo siirtyminen saatiin aikaan, siihen oli tyytyminen tällä kertaa.

Huoh, olisihan se tylsää jos aina sujuisi kuin tanssi, ja joka kerran jälkeen hevonen olisi edellistä kertaa parempi. Meillä on kuitenkin taas kuukausi aikaa treenata ennen seuraavaa Minin tuntia, joten eiköhän siihen mahdu myös parempia päiviä. Ja viimeisten kuukausien aikana valmennuksissa on aina mennyt edellistä kertaa paremmin, joten edistystä tapahtuu, hitaasti mutta varmasti, vaikkei sitä päivittäisessä työssä välttämättä huomaakaan. Aina kun on hankalaa, kuvittelen Minin maneesin keskelle ja tiedän yleensä ihan tasan tarkkaan mitä hän sanoisi ja mitä korjaisi. Näitä kuviteltuja ohjeita koitan parhaani mukaan noudattaa, mutta ei se ole ihan sama asia kuin todellinen valmentaja neuvomassa. Vaikuttaakohan Minin läsnäolo Williinkin, niin että se keskittyy hommiin enemmän? En tiedä, ehkä mä itse keskityn silloin paremmin, ja se heijastuu hevoseenkin.

Vappuaaaton marssilla tehtin pikavisiitti laitumelle. Pikkuhiljaa totutellaan vihreään, Willi sai kymmenen minuuttia vapautta ja vihreää ruohoa.


4 kommenttia:

  1. Ihania kuvia!

    Miten muuten teet tuota suoruuden korjailua? Itse pyrin saamaan Masan suoraksi ilman ohjaa, paitsi ehkä hiukan johtamalla, mutta olisi kiva saada lisävinkkejä :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Vähän nolottaa välillä laittaa näitä antiikkisella kännykällä otettuja kuvia, kun niiden laatu on mitä on.

    Tuo suoristaminen onkin sitten pidempi tarina. Se mitä teen, riippuu tosi paljon siitä, miltä Willi tuntuu. Oletko tutustunut Jean Luc Cornille tapaan ratsastaa ja työskennellä hevosten kanssa (sivuilla www.scienceofmotion.com)? Minin opetus perustuu siihen. Lähtökohta suoristuksessa on se, että hevosen pitää itse oppia kontrolloimaan selkäänsä ja selkälihaksiaan, ilman että ratsastaja ylläpitää suoruutta koko ajan. Me työskennellään ihan t-o-d-e-l-l-a hitaassa käynnissä, välillä ihan askel askeleelta, jolloin Willillä (ja mulla) on aikaa huomata kaikki vinoudet ja korjata niitä. Vauhti peittää vinouksia, ja vino, epätasapainoinen hevonen jännittää selkälihaksensa, ja lisää vauhtia (selkälihasten jännityksen ja vauhdin välillä on suora yhteys, jännitys lisää vauhtia ja vauhti lisää lihasten jännitystä.) Jännittyneet selkälihakset taas eivät toimi oikein.

    Aluksi (ja aina silloin kun Willi tuntuu tosi vinolta) aloitan hidastamalla, ja pyytämällä Williä astumaan sisätakasella hiukan ulospäin (eli vatsan alle). Samalla pyydän pientä asetusta ulos (erityisesti oikeassa kierroksessa, koska vasen lapa karkaa Willillä eniten). Kun hevonen suoristautuu ja ryhdistäytyy (samalla pyöristää kaulan), koitan olla tekemättä yhtään mitään. Sen todella tuntee, kun hevonen suoristautuu, tuntuu siltä kuin hevonen nousisi ratsastajan alla. Tuntuma suuhun on tällöin vain ohjan paino, mulla ohjat yleensä jopa hiukan lyö löysää. Tästä voi sitten jatkaa fiiliksen ja hevosen reaktioiden mukaan, esim. pyytämällä asetusta myös sisään, varsinkin jos ja kun usein teen tätä ympyrällä. Mutta periaatteessa ohjalla teen mahdollisimman vähän, ja kevyillä otteilla. Willin kanssa se on helppoa, koska se on suoristuessaan todella kevyt ja herkkä suustaan, ja reagoi tosi pieneen sormien liikutteluun.

    Sitten kun pahin banaani on saatu haltuun, alkaa hienosäätö. Sitä teen lähinnä istunnalla, reisillä ja polvilla. Ilman satulaa se on helppoa, hevonen tuntee kaikki mun liikkeet ja mä tunnen sen selän liikkeet hyvin selkeästi. Samalla koitan itse istua hyvin ryhdikkäänä ja pitää keskivartalon hyvin napakkana, etten mene liikaa liikkeen mukaan. Istun ikäänkuin käynnin sivulta toiselle vievää liikettä vastaan, ja koitan ajatella, että hevonen on kapeassa putkessa mun istunnan välissä, jolloin sivulta toiselle keinuttava liike pienenee koko ajan. Tämä putki-mielikuva on auttanut mua paljon. Edelleen huomaan, että jos Willi pääsee hompsottamaan yhtään liian isoa käyntiä, tämä putki-kävely ei enää onnistu, vaan aina jompi kumpi lapa putoaa alas ja karkaa.

    Lapoja voi korjata myös pienellä raipan kosketuksella lavalle, tai joskus mä käytän polvea/pohjetta tosi edessä korjatakseni karkaavaa lapaa. Kevyt kosketus aktivoi sen puolen lihaksia, ja silloin Willi nostaa pudonneen lavan ylös. Käytännössä se on yleensä vasen lapa joka putoaa, mutta joskus jyrkemmissä avoissa vasemmalle autan myös oikealta puolelta jalalla ulkolapaa nousemaan. Oikeastaan kaulan asennolla ei ole juurikaan väliä, vaan mä keskityn enimmäkseen juuri lapojen seutuun.

    Enimmäkseen mun ratsastus näyttää ulkopuolisten silmään varmaan siltä, että mä vaan hiipparoin hitaasti ympäri kenttää, välillä suoria linjoja (aina uran sisäpuolella!) ja välillä ympyröillä ja volteilla, hyvin keskittynyt ilme naamalla. Ja Willi on hauska, kun se keskittyy myös ihan täpöllä, ja asettelee pitkiä koipiaan harkitusti, korvat vähän kääntyneenä taaksepäin ja mutustaa hiljaa kuolainta. Lyhyitä taukoja pidetään usein, saatan melkein joka kierroksella kävellä jonkun pienen pätkän (ehkä lyhyen sivu tai puolikkaan ympyrän verran) vapain ohjin.

    Ravissa työskennellään periaatteessa samalla tavalla, asiat vaan tuppaavat olemaan astetta hankalampia kuin käynnissä! Laukkaan asti ei olla vielä päästy!

    (huh tulipas tarinaa! Huomaaat ehkä, että mä suhtaudun tähän asiaan aika suurella intohimolla!)

    VastaaPoista
  3. Kiitos pitkästä vastauksesta! Pitää tutustua tuohon tarkemmin, en ole aiemmin kuin törmännyt lyhyesti.

    Kuulostaa siis, että teen hyvin samanlaista suoristusta itsekin, vaikka en ole mitään oppeja siihen saanut mistään. Masa on vain jotenkin niin selkeästi aina ilmaissut itseään ja tehnyt muutoksia tosi pienellä avulla, joten olen koittanut sitä saada toimivammaksi ja heppaa suoraksi. Tuntuu kyllä, että olen ollut aika yksin tämän kanssa ja yleisin tapa on joko kiskoa ohjasta tai tökätä kannuksella kylkeen... Itse inhoan sitä, että hevonen odottaa minun kannattelevan itseään eikä tee sitä itse. Ja varmasti meikäläisenkin ratsastus näyttää kentän laidalta usein hipsuttelulta ja turhalta, vaikka kummatkin tehdään töitä.

    Voisi olla ihan asiallista hankkia joku osaava katsomaan ja neuvomaan meitä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, suosittelen lämpimästi, Willissä on ainakin tapahtunut suuri muutos viime kesästä, kun lähdin ratsastamaan sitä vähän toiselta kantilta. Minusta Katariina Albrecht sanoi joskus osuvasti, että ratsastaja ei saa olla hevoselle rollaattori, johon se voi nojata ja tukeutua, vaan sen pitää omin jaloin kannatella itseään ja ottaa vastuu omasta tasapainostaan. Fiksu ratsastaja pääsee niin paljon vähemmällä kun opettaa hevoselleen tämän! Bonuksena saa aikaan pidemmälle kantavia muutoksia hevosessa, kun sen omat aivot aktivoidaan, ja se oppii kannattelemaan itseään paremmin myös silloin, kun ratsastaja ei ole selässä. Onhan sillä vaikutusta, miten hevonen kantaa itsensä ne 23 h vuorokaudesta kun sillä ei ratsasteta!

      Parhaimmillaan ratsastus on niin fiilispohjaista hommaa, että kuuntelemalla hevosen reaktioita ja omaa intuitiota usein löytyy juuri ne oikeat ratkaisut, vaikkei aina olisikaan ketään ulkopuolista valmentajaa neuvomassa vieressä. Mutta tänäpäivänä löytyy varmaan jo monia valveutuneita valmentajia, jotka osaavat ottaa hevosen biomekaniikan ja koko kokonaisuuden huomioon ratsastusvalmennuksessa. Mini on todella hyvä tässä, joten häntä ainakin voin hyvin lämpimästi suositella, mutta tiedän muutaman muunkin pääkaupunkiseudulta, jotka ovat perehtyneet Cornillen metodeihin. Ja kohtahan on kesäkuu, ja Cornille tulee itse Suomeen pitämään klinikkaa, jos kiinnostaa niin tule ihmeessä kuuntelemaan! Täältä löytyy lisätietoa: https://www.facebook.com/events/1447277918836741/?fref=ts

      Poista

Jätä terveiset tai kerro mitä mieltä sinä olet.