maanantai 7. huhtikuuta 2014

Kävellään takaperin isoa ympyrää pitkin

Voisi kuvitella, että otsikon mukaisen toiminnan katseleminen viikonlopun verran olisi yhtä kiinnostavaa kuin maalin kuivuminen, mutta lisätään yhtälöön hevonen ja Celina Harich, niin toiminta muuttuu hyvinkin antoisaksi. (Ja selvennyksenä, ihminen kävelee takaperin, hevonen seuraa etuperin perässä!)

Olen kaksi päivää istunut Granåsan valoisassa maneesissa seuraamassa akateemisen ratsastuksen klinikkaa. Vaikka oma ratsastustaustani on puhtaasti modernissa ratsastuksessa (niinkö sitä kutsutaan? vai englantilainen tyyli?) ja se mitä Willin kanssa tällä hetkellä teen on ehkä enemmän modernia kuin klassista ratsastusta, uskon että viikonlopun opeista on paljon hyötyä Willin kanssa työskentelyssä. Ja täytyy myöntää, ettei ajatus akateemiseen suuntaan kallistumisesta kuulosta mitenkään mahdottomalta... Klinikka piti sisällään niin teoriaa kuin käytännön opetusta mukana olleille ratsukoille, ja osa ratsastajista pääsi nousemaan jopa hevosen selkään. Satuloita ei juurikaan näkynyt, joten sekin tukee meidän tämän hetken tilannetta. Yhtään ravi- tai laukka-askelta en nähnyt (tosin en ihan kaikkia sessioita ehtinyt seurata), vaan työskentely tapahtui käynnissä tai paikallaan seisten. Tiesitkö, että paikallaan seistenkin voi tehdä avoa ja sulkua, sekä pyytää hevosta kokoamaan ja venyttämään eteen, ilman että hevosen liikuttaa jalkojaan?

Lauantaina kynä teki lakon heti alkumetreillä, mutta sunnuntaina vihkoon tuli sivukaupalla muistiinpanoja. Koitan niitä tässä lähipäivinä selvitellä ja selkeyttää päässä pyöriviä ajatuksia, ja sen jälkeen kirjoitella yksityiskohtaisemmin klinikasta. Ja heti täytyy varoittaa, että tulossa olevat ajatukset ovat minun tulkintojani Celinan opetuksesta, joten lukekaa varauksella, olen saattanut käsittää asioita ihan väärin, ja vähintäänkin peilaan asioita omasta ja Willin näkökulmasta katsottuna. Celina puhuu paljon hevosen biomekaniikasta, joten osa asioista oli tuttua, ja linkittyy siihen mitä Minin kanssa tehdään. Erityisesti sunnuntain lounaan jälkeisellä teoriatunnilla välillä tuntui, että Celina puhui Willistä!

Vielä täytyy erityismaininta antaa klinikan tunnelmasta: se oli koko ajan hyvin kannustava, lämmin ja ihmiset olivat ihanan huumorintajuista porukkaa. Tuttujen ja tuntemattomien kanssa juteltiin, ja kannustettiin kysymään aina jos jokin asia oli epäselvä tai jäi vaivaamaan. Vaikka kannustankin kaikkia kynnelle kykeneviä osallistumaan ensi kerralla (lokakuussa) kun Celina tulee, toisaalta sopivan pienellä porukalla keskustelu mahdollistaa kaikkien aktiivisen osallistumisen. Eikä keskusteluissa eroteltu sitä ketkä ovat mukana hevosen kanssa ja ketkä ns. vain kuunteluoppilaina, vaan kaikkien oppiminen tuntui olevan Celinalle yhtä tärkeää.

Ennakkoon tässä vielä muutama suora(hko) lainaus Celinalta:


"It's about educating the horse, NOT breaking down the (young) horse"
"Don't make the horse worse (than it was before you rode it)"

"Don't break nature, don't break the gaits!"

"Stay within the natural borders."

"Forward, not fast! Backwards push is not forward."

"After asking the question, wait for the answer. Let the horse be!"

"The task is to go back to the release."

"Friends don't bully each other. It goes both ways."
"Tüchtig!"


2 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Tuolla olis ollut kiva olla mukana :)
    Odottelen yhteenvetoa!

    VastaaPoista
  2. Kiinnostavia lainauksia. Yhteenvetoa odotellessa :)

    VastaaPoista

Jätä terveiset tai kerro mitä mieltä sinä olet.